YOU'RE ENTERING MADAMCT'S ZONE..ENJOY VIEWING



fp's tutorial
By: siti hajar suratman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 21-Jul-2009 06:26 Email | Share | | Bookmark
Blog N3 1

 
Disebabkan mood tuk ngadap pc masih lgi blum membara sejak 2 menjak ni..pehtu ngn mood tuk bercerita dan mengambil gambo juga kurang..maka n3 kali ni adalah n3 yg aku amik dr blog aku..blog tu aku nk delete..so n3..n3 dlm tu akn aku pindahkan ke fp ni..senang sikit nk manten..

7/11/1973-25/5/1994
me wif his only dotter..



SULAIMAN B SURATMAN/AYANG/MAN/ABG LEMAN..dat what we called him..as for me I called him..LEMAN..



"weh leman ! ! kau buat apa ha??"
"weh leman ! ! masak lah murtabak..sedap lah kau masak."
"Man mlm ni ko anta adik g sekolah tau..ada camp/ada rombongan."

(ha pastu memlm leman lah yg kayuh beskal anta aku g sekolah..aku lak duk kt palang beskal kt depan tu..huhu)

Bila dia anta aku g sekolah naik beskal..time nk turun bukit tu..mesti dia bwk laju2 pehtu x brek..gilos betul arwah abg aku ni..


"Bodoh tul lah ko mannnnnnn..brek lah..jatuh nanti ar...benti2..aku nk turun ! ! !


leman itu leman ini...



If he still alive..he will celebrate his 35th besday today..My late brother was a very cool man..He d one who taught me how to brush my hair..how to look after my skins..and d first person who taught me how to cook NASI GORENG...

Its been a 15 years since he left without any last word..a very traumatic moment for me,esp to my mom when we know abt his death..

I still remember,we played ARKANOID games from SEGA games dat abah bought for us..berkurung dlm bilik berjam2 sebab asyik kalah kat dia..

"hahahaha..kau kalah lah dik..dah lah x mau main lagi."
"alah man..jom lah main lagi..sekali jer.."
"x mau lah..dah kalah dah lah.."
"alahhh..jom lahhh.."
"abg lapar lah..kau g lah masak nasi goreng dik."
"mana adik tau..suruh lah mak masak."
"kau letak ini...bla..bla..bla...campur telur..bla..bla..bla..."
"kang x sedap kau jgn bising..aku tampo kang."


dh siap masak tu..aku bwk nasi goreng 2 pinggan dlm bilik..then Leman amik rasa..


"fuhh..sedap lah dik ko msk..lenkali ko msk lagi tau dik."



some of d dialogue yg aku x dpt lupakan..kejadian 2 minggu sebelum dia "pergi".



sememangnya antara adik beradik aku..aku yg paling rapat ngan arwah leman..tp dlm2 rapat tu mmg selalu gak lah gado..wakakaka..biasalah kan adik badik..arwah leman ni pandai sgt melukis,pehtu aku ngan dia selalu karaoke sesama kat umah tu..biasanya aku jer lah yg dok jd tukang comment..hehe



"apalahh..sengau lah sore kau Man"
"a'elahhhh..sore cam ni pun nk nyanyi..betul2 lah"

(biasanya bila dia nyanyi aku dok bertinggung kat kusi kusyen tu..hehe)



last lagu karaoke yg aku ingat dia nyanyi..LAGU DR KUMPULAN VISA..UNTUKMU SELAMANYA.

then last conversation aku ngan dia..bila kebetulan dia nk ke KL dan aku nk ke sekolah tuk GERKO (3 days before his death)

"dik aku kan klo ada anak..aku nk namakan apa tau..Izzaty..tak pun kena ada Nur.."
"alahhh..x best ar..kau letaklah Fatin man..aku baca byk novel tau sekrg..sikit2 Fatin..kang satu lagi novel ada Fatin gak..letak Fatin lah Man.."
"ha Fatin??best gak kan? sambil kitarang pakat ketawa..


then jln punya jalan spi lah simpang antara BUS STOP ngan jalan nk ke sekolah..


"Man..kau balik x malam nanti?"
"Tak tau lagi..balik kot..kau bukak pintu tau dik."
"Aku jerlah muka bukak pintu tuk kau..k lah..cam biasa ketuk tingkap bilik kang."


3 ari berlalu..aku ingat lagi ari Selasa tu aku yg angkat phone bila phone berdering..


"Selamat petang..ini rumah En.Suratman ke?"


"Ya..umah En.Suratman..sapa ni?"


"Ni dr Balai Polis Tmn Melati..Ni anak dia ke?Boleh ckp dgn abah tak dik?"


"Kejap yer..sy panggil abah."


Time ni mmg aku x syak apa2 pun kan..coz abah aku dulu Ketua Polis Balai..so aku ingatkan mmg psl kerja abah lah kan.Spi lah aku tgk muka abah terus berubah time bercakap kt telepon tu.Lepas dia letak telepon dia panggil angah aku(aku ingat2 lupa ni ),then aku mengekor derang.Time tu lah aku dpt tau Leman meninggal.Abah aku tgh bincang ngan angah aku mcm mana nk bgtau mak aku..Mak aku tu jenis lemah semangat..klo dia tau mmg kompom pengsan lah..pas ckp2 tu ngan angah aku, abah g slow talk ngan mak..x sampai seminit aku dh dgr mak meraung..pastu pengsan..aku pun time tu dh meraung sakan sekali lah kan..aku masuk bilik arwah Leman pehtu aku g campak2 brg kat dlm bilik dia..dh mcm org gila pun ada..hehe..then abah aku dtg tenangkan aku..


"dik..jgn mcm ni..Allah sygkan leman..baling2 brg mengamuk2 ni apa yg adik dpt?Adik g amik air sembahyang..adik g solat..doakan tuk Leman..suruh Dia tenangkan hati adik.."


so dh waras sikit tuk aku amik wudhuk..aku solat sungguh2..dgn air mata bercucuran time baca doa tu..pastu aku rasa tenang setenang2nya.




Abis solat tu aku tgk mak aku bru sedar dr pengsan..kesian aku tgk mak..Ya Allah mcm manalah agaknya perasaan dia time tu..Dah mcm org gila..Aku x ingat sgt sapa yg tenangkan mak..sbb abah time tu tgh bz prepare semua..




Dlm kul 2pg jenazah sampai pas di post mortem..start dr dibawak masuk..dibaringkan di depan hall,aku x penah berganjak seinchi pun dr arwah Leman..dalam hati tu aku berkata sendiri..



"Man..bangunlah..np wat mcm ni??Alah adik tau kau tipukan Man??Bangunlah Man??


Aku usap muka dia..aku betulkan apa yg patut..then aku tgk kesan jahitan hasil post mortem..aku tambah sedih..




Esoknya time pegi kubur pun aku ikut kat dlm keta jenazah..mak x pegi coz dh berapa kali dlm semlman tu dia pengsan..


Bila derang semua tu nk masukkan arwah Leman ke liang lahad..aku rasa sayu sgt sgt..perginya seorg abang yg betul2 ngam ngan aku..


Setiap tahun bila tibanya 7/11..ingatan aku selalu pada dia...kan best klo dia ada..


Sampailah sekrg bila aku terlalu rindukan arwah Leman..aku selalu bayangkan satu hari nanti apa yg terjadi tu sebenarnya x penah terjadi..hanya satu kesilapan..Aku selalu bermimpi yg dlm mimpi tu aku jumpa arwah abg aku..tp x betul2 nmpk muka dia..just yg aku tau..itu abg aku..


Arghhh..aku terlalu rindukan dia...Ya Allah..Kau peliharalah dia dlm jagaanmu..Cucuri lah rahmat mu ke atas Rohnya Ya..Allah




Thursday, 16-Jul-2009 05:13 Email | Share | | Bookmark
KETENANGAN JIWA

YA ALLAH YA TUHANKU..KU MOHON AGAR KAU BERIKAN KETENANGAN JIWA UNTUK HAMBA MU YG LEMAH INI..

KU MOHON AGAR KAU AMPUNI SEGALA DOSA2 ABAHKU YA ALLAH..AMIN



KU MOHON

Setiap hari ku
Mohon agar kau sentiasa
Memberi ku ketenangan
Dalam hati kekuatan
Menempuhi segala
Dugaan yang mencabar ini
Pasti,
Punya ertinya

Engkau beri ku harapan
Menjawab s'gala persoalan
Hadapi semua dalam tenang
Dengan merasa kesyukuran
Ku doa kau selalu
Mengawasi gerak-geri ku
Berkatilah...ku perlu rahmat darimu


Monday, 13-Jul-2009 21:32 Email | Share | | Bookmark
AL FATIHAH



SURATMAN BIN HJ BAWOK TELAH KEMBALI KE RAHMATULLAH PADA 13 JULY 2009

ABAHHHH..MOGA ROHMU DICUCURI RAHMAT OLEH ALLAH..



Sunday, 12-Jul-2009 08:50 Email | Share | | Bookmark
what does friends means to you?

sorry for make this page "mute" for a week..have a lot of stories to tell and piccas to share..but when ur mental are on pressure automatically it will effect ur mood to talk and everything seems not right.

a few Q that i want to ask to most of you that come to my page..

what will u make if u found one of ur friend betrayed ur trust?

what actions will u take?

what does friends means to you?

does it means nothing at all or does it means BIG to you?

does u keep any bad story between ur fren and u for urself or does u tell everybody else and try to twist the story?

IF FRIENDSHIP CANNOT BE TRUST LONGER WHAT ELSE LEFT?

Sometimes the reason why friends betray you is just not known, which leaves you with a feeling of guilt that may be something went wrong from your side. In case of betrayal, being at the receiving end leaves you hurt, confused and angry. You demand answers as to why have you been betrayed for absolutely no fault of yours.




Monday, 6-Jul-2009 13:40 Email | Share | | Bookmark
Cerita Hari Sabtu

jm bariani house
SABTU 4/07/09









Quote:
award dr watie..


[<<  <  1  2  3  4  5  [6]  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net